Врзете се, полетуваме: дали наскоро ќе се возиме со летечко такси?

Првиот дрон способен да превезува луѓе е претставен на саемот за потрошувачка електроника CES 2016 во Лас Вегас. Го направи кинеската компанија Beijing Yi-Hang Creation Science & Technology и го нарече Ehang. Кинескиот Ehang почна од примената во филмск [...]

5 интересни нешта што не сте ги знаеле за такси индустријата

Дали сте знаеле дека околу 200.000 мобилни телефони забораваат патниците во такси во Лондон секоја година? Без оглед дали сте бизнисмен, студент или пензионер, сите во животов сме користеле такси. Кога брзаме за на состанок, за на лекар, или едноста [...]

Пет тактики за подобрување на такси бизнисот

Предлагаме неколку начини на коишто може секоја такси компанија да остане конкурентна и релевантна во такси индустријата на утрешнината. Трката со дигитализацијата и новите трендови не е лесна работа за секој бизнис и индустрија генерално, па така и за [...]

Дигитализација на такси индустријата: придобивки и за патниците и за таксистите

Лесно и брзо повикување такси, зголемена безбедност, намалена цена…се само дел од придобивките што иновативните технологии ги донесоа за такси услугите. Технолошките иновации сосема ги променија нашите животи – од начинот како работиме, комуницираме, с [...]

Кој сака најмногу да заштеди возејќи се со такси…тука е express shared опцијата

Малку ќе поодите, таксито ќе ве собере, ќе се возите со 1,2 или 3 сопатници, на крајот се симнувате, и пак ќе поодите до вашата крајна дестинација. Споделено такси, shared или pool ride, како што се нарекува во повеќето градови низ светот каде што е достапн [...]

Споделено такси: Спремни ли сте да се возите со некој друг?

Патниците заштедуваат, таксистите заработуваат повеќе, а воздухот е почист. Споделувањето на такси е популарно од поодамна во повеќе земји во развој, но во последно време станува сe’ поактуелно и во големите градови од богатите земји. Ако традиционални [...]

Безбедноста во таксито е битна и за возачите и за патниците

Идентификација на такси возачот и патниците, оцена на квалитетот на услугата, детско седиште во такси возило, помош за возење после луда ноќ во кафеана…како ви се чинат сите овие опции? Колку пати досега ви се случило да се возите во такси возило коеш [...]

Нешто за таксистите…

Професионалци во својата работа, коишто се трудат чесно да заработат. Некои светски анкети, велат дека просечен такси возач всушност многу си ги сака своите муштерии, и нему едноставно му е мило да помогне на друг да дојде до посакуваната дестинација [...]

Колку илјади километри годишно поминува македонскиот таксист?

Според официјалната статистика, македонско такси возило дневно поминува без малку 90 км и превезува по 44 патници во просек Вкупно 76,43 милиони километри поминале такси возилата во Македонија минатата година, според податоците на Државниот завод за стати [...]

Автономни такси возила…

Такси индрустријата би можела да вреди 2.000 милијарди долари до 2030 година. Моменталниот број на такси возила што возат низ Њујорк, на пример, би можеле да се намалат на две третини откако возилата ќе станат целосно автономни, вели студијата на UBS. [...]